Beveiliging Internet

Steeds meer heeft een zendamateur te maken met zaken die zich op het internet afspelen. Dit kan van DX clusters zijn tot QRZ.com om informatie te vinden van andere zendamateurs. Maar ook het bekijken van video's op bijvoorbeeld youtube of zelfs het besturen van trancievers via het net. Nu denken de meeste mensen dat is allemaal wel ok. Maar er is meer dan wat je ziet of denkt dus geinteresseerd........?
Veel zaken op het internet lijken gratis maar dat zijn ze niet of eigenlijk nooit! Je betaald door middel van je data weg te geven. Soms bewust maar tegenwoordig meestal onbewust. Het zoeken naar bepaalde informatie geeft ook veel weg van jezelf. Zoek je dan bij iemand anders op de computer wordt dit zoek gedrag vergeleken en weten ze vaak al wie je bent. Zelfs aan het typ gedrag is veel aan te ontleden en wordt ook gebruikt als een soort kenmerk daar ieder persoon anders typt qua ritme. Via bepaalde technieken die via 'Ajax' werken (en nee dit is geen voetbal club :-) ) wordt dit gedrag opgeslagen
Een ander voorbeeld zijn de vele smart devices & home automation etc etc.... Veel van deze apparaten werken met een 'call home' principe oftewel data wordt terug gestuurd naar de maker van deze devices. Smart TV's maar ook de bekende slimme meters zijn hier een mooi voorbeeld van. Dus onbewust in ieder huishouden wordt er veel data verzameld en als je die data koppelt krijg je 'big data' en deze is weer veel geld waard voor bijvoorbeeld adverteerders... Een simpel voorbeeld zijn IP adressen waaraan je al redelijk veel kunt koppelen geografisch gezien. Devices van Google koppelen graag aan al hun smart devices. Zodat de zoek engine heel veel extra gegevens kan koppelen aan elkaar. Facebook in combinatie met WhatsApp en zo zijn er heel veel zaken die eigenlijk best wel bedreigend kunnen zijn.

Middels wat technieken in Cookies kun je de linken van websites nog slimmer maken.. Hierdoor komt er een nog slimmere koppeling van data tot stand.

Bezoek deze site maar eens en je ziet al dat ze heel snel veel weten alleen al van je IP adres.

Maar kun je daar wat aan doen........??

Techniek werkt twee kanten op dus het antwoord is JA er is wat aan te doen om marketing en advertenties en surf gedrag te omzeilen en jezelf wat anoniemer proberen te maken.. Je hoort wel vaak 'ik heb niets te verbergen..' maar vragen als:

 • Wat is je salaris/inkomen
 • Welke ziektes heb je
 • Wat staat er op je bankrekening
 • Wat is je pin code
 • Wat is je BSN nummer
 • Heb je schulden
 • Welke politieke richting volg je
 • Seksuele geaardheid

  zijn al voorbeelden die de meeste mensen niet willen delen maar die vaak al lang bekend zijn bij de grotere data boeren (Google / Microsoft / Yahoo etc etc...)

  PFsence is een toepassing die zeer efficiënt is (dit is een firewall die op redelijk simpele hardware draait maar kan complexer zijn voor een beginner) dus niet aan te raden om mee te starten. Wel erg leuk overigens en kan echt heel erg veel. Vaak meer dan de commerciële oplossingen in het MKB. Leuke uitdaging maar voor de wat gevorderde onder ons hi...

  Een andere leuke toepassing is Pihole en in combinatie met 'UnBound' maakt het je wel weer wat anoniemer op het net met als voordeel dat ook vele advertenties verdwijnen op websites. Het mooie aan Pihole is dat het op een simpele Raspberry PI draait bv een PI zero vanaf €10 en erg eenvoudig is te installeren. Het kan ineens alle devices in je huis beschermen. Pihole heb je binnen 10 min draaien en in combinatie met de tool 'UnBound' wat nog eens extra 5 minuten duurt maakt het je ook veel onzichtbaarder op het net. Unbound is trouwens een Nederlands product. Het gebruik van Pihole geeft ook de opties om vervelende URL's (websites) te blokkeren middels een 'Blacklist' en dus een soort van simpelere uitgaande 'firewall' te maken.Dit helpt ook weer mee om zaken schoon te houden en middels de ingebouwde log tool kun je dan zien wat je eventueel nog extra wilt blokkeren.. Denk aan de IoT devices of andere zaken waar je van vindt dat ze niet gedeeld hoeven te worden.

  Wat doet dit alles....... Pihole blokkeert vele advertenties door middel dan DNS controles... komt de naam van een website voor in bepaalde lijsten dan zal Pihole deze tegenhouden zonder dat de meeste websites dit in de gaten hebben. Deze referentie lijsten worden ook regelmatig bijgewerkt. Dit maakt de websites veel sneller en scheelt redelijk veel data in download.. Ik heb het zien variëren tussen de 5 a 60% wat geblokkeerd wordt.. Combineer dat met 'UnBound' en de nameserver (lees jouw provider) ziet niet meer zo eenvoudig welke websites jij bezoekt en kan dus niet al deze data weer 'misbruiken'. Dit zijn allen legitieme methoden om te gebruiken.

  Zie dit plaatje als voorbeeld:
  Voorbeeld

  Pihole heeft ook een mooie optie om mee te kijken naar wat er voor een verzoeken voorbij komen om zo nog meer tegen te houden qua apparaten die zo een 'call home' doen om zo data lekken verder tegen te gaan.

  Als je echt niet met een Raspberry PI aan de gang wilt gaan, wat we natuurlijk niet begrijpen :-) , kun je ook kiezen voor een online dienst van NextDNS deze hebben een gratis account en daarmee kun je wat experimenteren. De dienst kost €2 per maand voor ongelimiteerde verzoeken en heeft ook het voordeel dat je onderweg met al je devices kun werken. Dus ook deze service kan advertenties blokken. Maar je bent niet meer in controle want het is een dienst door anderen gecontroleerd wordt.De gratis dienst is voor max 300000 verzoeken per maand. Maar zoals eerder vernoemd gratis = .........

  Wil je ook nog af van de vervelende advertenties van youtube =google (als je Chrome of Firefox gebruikt) installeer dan ook Addblocker voor youtube. Voor Chrome zoek dan op google even de juiste link. Natuurlijk als je gebruik maakt van Edge dan is dat gelijk aan de deur open zetten voor Microsoft. Is wel wat beter geworden nu ze ook de opensource engine gebruiken maar blijft een 'Russisch roulette' :-)

  Bovenstaande blocker werkt niet op NU punt NL waar de advertenties in de video's ook steeds langer worden dan dat ze waren en met slimme algoritmes worden deze steeds verder uitgemolken en voor deze 'frustratie' kan de tool Ublock worden gebruikt voor Chrome en Firefox. Deze blokker is inmiddels zeer populair aan het worden. Natuurlijk (zoals eerder genoemd) is dit gratis en zit er weer een verdien model achter maar wel minder frustraties :-) (deze haalt ook de advertenties weg bij Youtube)

  Wellicht geinteresseert nu probeer het dan maar eens uit? Is tevens een leuke manier om met een Raspberry PI te gaan werken als je de keuze maakt om zelf met Pihole aan de gangte gaan. Maar het kan natuurlijk ook draaien op iedere andere Linux kloon zoals Ubuntu etc..Dit kan ook onder Windows 10 middels virtualisatie met bijvoorbeeld 'docker' zie bijvoorbeeld deze link of kijk bij dezen link. Maar als je via google zoekt kom je er vele tegen.

  Wil je meer weten neem dan contact op met ons als je verdere hulp nodig hebt.
  Luister of beter roep wellicht eens op het 'EKO' kanaal 144.7625 of gebruik het contact formulier.

  Gegroet....

 • Geen reacties

  Reactie toevoegen

  Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
  Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
  Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.
  To leave a comment you must approve it via e-mail, which will be sent to your address after submission.

  Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
  CAPTCHA